ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενισχύονται οικογένειες του Δήμου Κορινθίων σε μηνιαία βάση, με την παροχή ειδών παντοπωλείου και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2741362113 EMAIL: c.argyropoulou@korinthos.gr
ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ:
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
⦁ Φωτοτυπία ταυτότητας ή Διαβατηρίου και Άδεια παραμονής
⦁ Ε1 έτους 2018( και των φιλοξενούμενων)
⦁ Εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2018 (και των φιλοξενούμενων)
⦁ Ε9 και Ένφια ( και των φιλοξενούμενων, εαν υπάρχουν)
⦁ Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης
⦁ Βεβαίωση μονίμου κατοικίας
⦁ Στην περίπτωση που ο αιτών συνοικεί με ενήλικα πρόσωπα που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα προσκομίζει επιπλέον: α) εκκαθαριστικό σημείωμα και Ε1 των συνοικούντων προσώπων β) βεβαίωση εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
⦁ Σε περίπτωση που ο αιτών φιλοξενεί η’ φιλοξενείται από γονείς, αδέρφια, παιδιά κ.λ.π. κατατίθενται και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά αυτών. Αλλα κατατεθέντα δικαιολογητικά……
⦁ Απόφαση ΚΕΠΑ (εφόσον υπάρχει αναπηρία)
⦁ Διαζύγιο
⦁ Βεβαιώση φοίτησης απο την σχολή
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ
Ωφελούμενοι του προγράμματος περί φιλοξενίας - προστασίας ατόμων ή οικογενειών που βρίσκονται σε κοινωνικοικονομική ανάγκη, είναι άτομα ή οικογένειες που είναι δημότες του Δήμου Κορινθίων και διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας.
Το σχέδιο δράσης του Δήμου Κορινθίων προβλέπει την συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, με την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, το Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κορινθίων και άλλους εθελοντικούς ή και κρατικούς φορείς του Δήμου, καθώς και τις Υπηρεσίες Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό και καταγραφή πιθανόν μη εντοπισμένων και καταγεγραμμένων αστέγων από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας με την επιτόπια Κοινωνική Έρευνα από Κοινωνικό Λειτουργό του Τμήματος (η άλλο Κοινωνικό Λειτουργό, εφόσον έχει συντάξει σχετική Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας) και την άμεση καταγραφή αυτών.
Για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα είναι υπεύθυνη η Ομάδα Εργασίας Υποστήριξης των αστέγων ή ατόμων και οικογενειών που λόγο έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση που κρίνεται αναγκαία η παροχή της δυνατότητας φιλοξενίας αυτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.Οι φιλοξενούντες άστεγοι ή άτομα και οικογένειες που λόγω έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση που κρίνεται απαραίτητη η παροχή φιλοξενίας ή και ανάγκη παροχής υπηρεσιών γευμάτων θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορινθίων ή να καταγραφούν επί τόπου, κατόπιν ενημέρωσης της υπηρεσίας για τον εντοπισμό μη καταγεγραμμένου αστέγου ή ατόμου και οικογενειών που λόγο έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση που κρίνεται αναγκαία η παροχή φιλοξενίας.
Η προσωρινή φιλοξενία θα πρέπει να έχει στόχο την επανένταξη ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης και στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων έστω και παροδικά ανάλογα με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκονται. Η ανάγκη φιλοξενίας θα βεβαιώνεται στην έκθεση Κοινωνικού Λειτουργού η οποία θα τηρείται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και θα βεβαιώνεται από την Ομάδα Εργασίας. Ο κάθε άστεγος ή άτομα και οικογένειες που λόγο έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση που κρίνεται απαραίτητη η παροχή φιλοξενίας, θα υπογράφει Ατομικό Συμφωνητικό Φιλοξενίας το οποίο θα τηρείται υπό το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορινθίων και η μη τήρηση του οποίου θα μπορεί να αποτελέσει αιτία αποχώρησής του από το ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενείται.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Βία κατά των γυναικών
Αφορά σε κάθε πράξη που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. (παρ. 113 “4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο")
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 274107467 EMAIL: skgyndk@otenet.gr
Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 π.μ. έως 04.00 μμ.

Το Κέντρο παρέχει:
⦁ Συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.
⦁ Υπηρεσίες παραπομπής των θυμάτων, όποτε αυτό απαιτείται, σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λ.π.
⦁ Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.
Το Κέντρο απευθύνεται σε:
⦁ Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία, οικονομική βία, που έχουν υποστεί ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Ακόμα το Κέντρο δέχεται πολίτες και φορείς, κατόπιν συνεννόησης, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών.
Το Κέντρο στελεχώνεται με:
⦁ Κοινωνική Λειτουργό
⦁ Ψυχολόγο
⦁ Κοινωνιολόγο
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.
Το Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:
⦁ Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)
⦁ Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων
⦁ Την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Στον τομέα της υγείας η Κοινωνική Προστασία αναλαμβάνει:
⦁ Σχεδιασμό και υλοποίηση:
α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου,
β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση,
γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
⦁ Οργάνωση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικών προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, κατά τις ρυθμίσεις της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄).
⦁ Προγραμματισμό Δράσεων Δημόσιας Υγείας, στην περιοχή ευθύνης του Δήμου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και άσκηση αρμοδιοτήτων, τοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας.
⦁ Έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και λήψη μέτρων για θέματα δημόσιας υγιεινής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
⦁ Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων πληροφόρησης των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας και προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.
⦁ Τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
⦁ Ορισμό ιατρών προς εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας.
⦁ Ορισμό ελεγκτή γιατρού Ο.Γ.Α. για τα Ν.Π.Δ.Δ. του νομού.
⦁ Επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς, οι οποίοι πωλούν φάρμακα χωρίς άδεια, καθώς και σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών για κατοχή ή πώληση δειγμάτων φαρμάκων.
⦁ Εφαρμογή προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων.
⦁ Έκδοση αποφάσεων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
⦁ Έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών του τομέα δημόσιας υγείας.
⦁ Εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους.
⦁ Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και προώθηση αυτής.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ “ΔΙΟΛΚΟΣ”
Τo Κέντρo Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “ΔΙΟΛΚΟΣ", εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αποστόλου Παύλου 66, 20131, Κόρινθος
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 27410 75990-2 & 27410 75991
EMAIL: Kdiolkos@otenet.gr
WEB:www.kdiolkos.blogspot.gr, fb:https://el-gr.facebook.com/diolkos.kentroprolepses
Τα προγράμματα που αναπτύσσει το Κέντρο Πρόληψης απευθύνονται:
⦁ Σε γονείς
⦁ Σε μαθητές και εφήβους
⦁ Σε στρατευμένους
⦁ Σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες
⦁ Σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς κ.ά)
⦁ Σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά)
⦁ Στην ευρύτερη κοινότητα
Οι στόχοι του, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι: ⦁ Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α).
⦁ Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας.
⦁ Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών -μαθητών.
⦁ Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα
⦁ Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας