ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Γραφείο Τύπου
Κολιάτσου 32, 20100 Κόρινθος
Τηλ.: 27413-61000
Fax: 27410-71700
Κόρινθος 14-12-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ
«ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ»
Η Θεατρική Σκηνή Περιγιαλίου του Δήμου Κορινθίων, θα παρουσιάσει στις 26 & 27 Δεκεμβρίου του 2011στις 8:30μ.μ. στο Θέατρο Περιγιαλίου, το έργο του Θανάση Βαλτινού «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», όπου βασίζεται σε αληθινή ιστορία και μας μιλάει για τις περιπέτειες που πέρασε όταν αποφάσισε το 1903, ο Ανδρέας να φύγει μετανάστης για την Αμερική, ακολουθώντας χιλιάδες άλλους από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο.
Σε μια ταραγμένη Ελλάδα- πόλεμος του 1897- στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο ξενιτεμός, ήταν ένα όνειρο που κυνηγούσαν όλοι με κάθε θυσία. Ετσι ο Κορδοπάτης, βγήκε παράνομα στην Αμερική και έζησε κυνηγημένος σε πολλές πολιτείες.
Το έργο καθρεπτίζει την ιστορία της νεοελληνικής μετανάστευσης, όπου οι Έλληνες αναζήτησαν αρχικά καινούριες πατρίδες με παραδοσιακούς προορισμούς, όπως τα παραευξείνια, τα ανατολικομεσογειακά, τα νοτιορώσικα και τα δυτικοευρωπαϊκά κέντρα. Ωστόσο, ο μεταναστευτικός πυρετός θα κορυφωθεί την εικοσαετία 1900-1920, καταργώντας τα νοητά σύνορα των ωκεανών με κύριους αποδέκτες την Αμερική και την Αυστραλία, χάνοντας έτσι η Ελλάδα το 8% του συνολικού της πληθυσμού. Ο μύθος της αμερικάνικης «Γης της επαγγελίας» διαπότισε την ύπαιθρο και έγινε οικονομικό καταφύγιο των αποδήμων όλου του κόσμου. Αποτελούσε τμήμα μιας παγκόσμιας μεταναστευτικής ροής, που ενσωματώθηκε στη διαδικασία της εντυπωσιακής ανάπτυξης του Αμερικάνικου καπιταλισμού.
Οι Έλληνες που μετανάστευαν στις υπερπόντιες χώρες, έφταναν στον Πειραιά, όπου πολλοί από αυτούς αντίκριζαν για πρώτη φορά θάλασσα, ήταν αγράμματοι, αθώοι, στερημένοι άνθρωποι που δεν είχαν συνείδηση της δύναμης και των δικαιωμάτων τους, επιτρέποντας ετσι να θεωρούνται ένα «υλικό» κατάλληλο για εκμετάλλευση.
Το έργο που έρχεται από τον περασμένο αιώνα, είναι τόσο τραγικά σύγχρονο, με την μετανάστευση να αποτελεί και σήμερα την κύρια διέξοδο για πολλούς πλέον μορφωμένους νέους. Η συγκλονιστική ερμηνεία του γνωστού ηθοποιού Αντώνη Αντωνίου, χαρακτηρίζει την Οδύσσεια του σύγχρονου μετανάστη και περιγράφει μια διαχρονική ιστορία που παραμένει επίκαιρη οσο ποτέ. Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα πλαισιώνει τα υπέροχα σκηνικά που μας μεταφέρουν στην εποχή της μεγάλης φυγής.
Από το γραφείο τύπου